Γλαύκος Σμαριανάκης

 


Γλαύκος Σμαριανάκης

Ο Γλαύκος Σμαριανάκης ξεκινά σε ηλικία 6 ετών μαθήματα κλασικού και παραδοσιακού βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Ρόδου. Λίγα χρόνια μετά, ξεκινά να παρακολουθεί το μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου, το οποίο και τελειώνει με άριστη βαθμολογία. Εκεί διδάσκεται Βυζαντινή Μουσική, Δωδεκανησιακή Λύρα καθώς και θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής, ενώ παράλληλα ‘’εκκολάπτεται’’ μουσικά κυρίως συμμετέχοντας σε πανηγύρια της Νισύρου και έντεχνες κομπανίες. Την περίοδο εκείνη έχει την ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα σε αναγνωρισμένους μουσικούς της Δωδεκανησιακής Παράδοσης όπως ο Γιώργος Χατζηπέτρος, Γιάννης Κουλιανός, Ηλίας Αναστασιάδης, Γιώργος Παραγιός!

Σαν φοιτητής στο Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Π.Κ. ξεκινά να μελετά συστηματικά την λαϊκή και παραδοσιακή μουσική με βάση το ρόλο του βιολιού μέσα σε αυτήν, παρακολουθεί σεμινάρια του Γιώργου Παπαϊωάννου «Μακάμ στο βιολί» στο μουσικό εργαστήρι«Λαβύρινθος», αλλά και του Κυριάκου Γκουβέντα «Παραδοσιακό βιολί» στα πλαίσια του Μουσικού χωριού στον Άγιο Λαυρέντη Πηλίου. Ταυτόχρονα συνεχίζει τις κλασικές σπουδές υπό τον καθ. βιολιού Ηρακλή Θανάση ενώ αρχίζει να εργάζεται ως μουσικός δίπλα σε μουσικούς του τόπου όπως ο Γιάννης Παξιμαδάκης, Γιάννης Δερμιτζάκης, Στέλιος Κασαπάκης, Θύμιος Μπαρδαμάσκος, Παναγιωτης Καπιζιόνης.
Είναι πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας έχοντας μαθητεύσει υπό τον καθ.ανωτερων θεωρητικών -συνθέτη Κώστα Δημουλεα. Είναι επίσης αριστούχος πτυχιούχος  Κλασικού Βιολιού του Ωδείου Αθηνών υπό τον καθηγητή Οδυσσέα Κορέλη. Τα τελευταία 8 χρόνια ζει στην Αθήνα όπου και ακoλουθεί μια διαδικασία μουσικής σπουδής όσο δυνατών πιο διευρυμένη με τον Αντρέα Τσεκούρα, τον Χρηστό Τσιαμούλη και Κυριάκο Γκουβεντα. Ταυτόχρονα εργάζεται ως βιολιστής σε ορχήστρες διαφόρων μουσικών ειδών, μουσικές σκηνές, πανηγύρια, χορευτικά, φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας επίσης στο ενεργητικό του και αρκετές τραγουδιστικές εμφανίσεις. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως οι Μάριος Παπαδέας Γιάννης Παπαβασιλείου, Ηρακλής Βαβατσικας, Ιωάννα Ρήγα, Σεμέλη Παπαβασιλειου, Ευγένιος Χαλίλ, Κωστής Κωστάκης, Φώτης Βεργόπουλος, Αλέξανδρος Κεντρής!


Έφη Ψιαχούλια

 

Αναστασία Μπιλίρη