Η Ευτυχία και το Τώρα


Με αφορμή τα εμπνευστικά λόγια της Swami Sivamurti έπεσε στα χέρια μας μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Harvard πάνω στην ευτυχία. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως περνάμε περίπου 47% της ημέρας μας σκεπτόμενοι πράγματα τα οποία είναι άσχετα με την δραστηριότητα που κάνουμε εκείνη την στιγμή. Η έρευνα συνεχίζει αναφέροντας πως αυτή η τάση του νου να περιπλανιέται συνέχεια, είναι και ο βασικός παράγοντας δυστυχίας στον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, το πόσο συχνά το μυαλό μας αφήνει το παρόν και το που τείνει να ταξιδεύει, επηρεάζει κατά πολύ περισσότερο τον δείκτη ευτυχίας μας από τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιανόμαστε. Η έρευνα καταλήγει πως η περιπλάνηση του νου είναι από τις βασικές αιτίες, και όχι συνέπειες της δυστυχίας.

Σε μία εποχή που πασχίζουμε με οποιοδήποτε κόστος να φτιάξουμε τις ιδανικές εξωτερικές συνθήκες για τους εαυτούς μας, (ή που η νοητική υπερδραστηριότητα θεωρείται προτέρημα) βοηθάει να θυμόμαστε ότι η ευτυχία έγκειται περισσότερο στην σύνδεση με το τώρα, και λιγότερο στο τι εμπεριέχεται τελικά σε αυτό.

Η γιόγκα έχει το μεταμορφωτικό χαρακτήρα που την καθιέρωσε και την συντήρησε σαν επιστήμη για χιλιάδες χρόνια όταν αρχίζει να εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή. Πέρα από τα υπέροχα υποπροϊόντα που έχει (υγιές σώμα, ήρεμος νους κλπ) μας δίνει πρωτίστως μία τεράστια γκάμα εργαλείων για να την διεύρυνση της επίγνωσης μας για την κάθε στιγμή. Το κλειδί βρίσκεται στην παρατήρηση… Ας είναι αυτή η παρατήρηση η άσκηση μας για το καλοκαίρι. Η παρατήρηση μπορεί να γίνεται πάνω στο σώμα (στάση, θερμοκρασία, χτύπος καρδιάς…), στο τρόπο που αναπνέουμε ή στα ερεθίσματα που προσλαμβάνουμε ανά πάσα στιγμή (ήχοι, εικόνες, μυρωδιές). Δεν έχει σημασία το εργαλείο, αλλά η ουσία που βρίσκεται πίσω του.

Αυτή η αδιάκοπη σύνδεση με την στιγμή βγάζει μία πηγαία ζωντάνια, γαλήνη και χαρά. Αυτή είναι τελικά και η απόλυτη πρακτική της Yoga.

Ας κάνουμε μία παύση, ας πάρουμε μία ανάσα και ας νιώσουμε τον εαυτό μας. Ας σβήσουμε οποιαδήποτε αντίσταση και ας δούμε/τιμήσουμε ότι υπάρχει. Ας κάνουμε το Τώρα το πρωταρχικό σημείο εστίασης της ζωής μας. Το κλειδί της ευτυχίας το κρατάει η παρούσα στιγμή.

Ό,τι κι αν περιέχει η παρούσα στιγμή δέξου το σαν να το είχες επιλέξει. Δούλευε πάντα μαζί της, όχι εναντίον της. Κάνε τη φίλο σου και σύμμαχό σου, όχι εχθρό σου. Αυτό θα μεταμορφώσει όλη σου τη ζωή, σαν από θαύμα”. Ε. Tolle

Από την ομάδα της Neda Yoga Shala,
Αναστασία Μπιλίρη