Ινδική Μυθολογία


ΕΝΑΝ ΜΥΘΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ!

Οι μύθοι και οι θρύλοι της πλούσιας Ινδικής παράδοσης…. Ιστορίες για την γέννηση του κόσμου (κοσμογονία), μύθοι για την προέλευση των θεών (θεογονία) με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, μάχες ανάμεσα στους devas (θεούς) και τους asuras (δαίμονες) για την επικράτηση του καλού, όντα με υπερφυσικές δυνάμεις, θεοί με μορφή ελέφαντα ή πιθήκου, πανέμορφες θεές με πολλά χέρια καθισμένες σε ολάνθιστους λωτούς, όντα με εγωιστικά κίνητρα που γίνονται πανίσχυρα μετά από εντατικές και πολύχρονες πειθαρχίες και απειλούν την Δημιουργία με τις δολοπλοκίες, την παρακμή και τον ηθικό ξεπεσμό της ανθρωπότητας…

Ο δάσκαλος μου στην ταντρική φιλοσοφία Dr. Douglas Brooks λέει πως «οι μύθοι είναι ένα ψέμα, μια φανταστική ιστορία που διηγούμαστε, προκειμένου να πούμε μια μεγάλη αλήθεια» και πως «είμαστε όλοι οι χαρακτήρες του μύθου», είμαστε οι θεοί με τα πνευματικά χαρίσματα, είμαστε οι ήρωες με τις αρετές και τις αξίες αλλά και οι δολοπλόκοι δαίμονες και πως η μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό γίνεται όχι μόνο «μια φορά κι έναν καιρό» αλλά κι αυτή τη στιγμή στον κόσμο γύρω μας κι ακόμα μέσα στην ψυχή μας.

Ο δάσκαλος μου υφαίνει με απίστευτη ευκολία τις ιστορίες και τους μύθους, η αρχή κάθε μύθου βρίσκεται στη μέση ενός άλλου μύθου, το τέλος μιας ιστορίας πυροδοτεί την αρχή μιας άλλης και όλες μαζί συνθέτουν ένα πολύχρωμο υφαντό γεμάτο έμπνευση και τροφή για σκέψη.

Οι μύθοι επειδή είναι πέρα από την λογική μιλούν με έναν μοναδικό τρόπο στην καρδιά μας χρησιμοποιώντας σύμβολα και αρχέτυπα που είναι ίδια σε κάθε παράδοση και πολιτισμό. Μας προσκαλούν να βρούμε την σύνδεση ανάμεσα στα αρχαία έπη και στην καθημερινότητα της ζωής μας και ρίχνουν φως στα ερωτήματα και τα διλήμματα της ανθρωπότητας.

Από την αγαπημένη μας,
Μαρία Στυλιανάκη.