Ναβαράτρι. Η μεγάλη Γιορτή της Θεάς!


Ναβαράτρι. Η μεγάλη Γιορτή της Θεάς!!

Κατά την Ινδική παράδοση, ο κόσμος φτιάχτηκε με την ένωση του Shiva και της Shakti. Ο Shiva, είναι το Πνεύμα, η Ανώτατη Συνειδητότητα, ο σταθερός, αύθαρτος και αιώνιος παρατηρητής ο οποίος είναι άυλος, και έτσι δεν μπορεί να δημιουργήσει οτιδήποτε υλικό. Η Shakti, η γυναίκα του Shiva, συμβολίζει την δημιουργική ενέργεια πίσω από την Ανώτατη Συνειδητότητα. Με την ένωση τους η Shakti δίνει ενέργεια, ζωή και επιτρέπει στο άυλο Πνεύμα να εκδηλωθεί με εποτέλεσμα να δημιουργηθεί η φύση και ο κόσμος.

Σήμερα ξεκινάει η γιορτή του Ναβαράτρι, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ινδία. Είναι το 9ήμερο φεστιβάλ (νάβα=9, ράτρι=νύχτες) όπου γιορτάζουμε την Shakti, την δημιουργική ενέργεια, την Κοσμική Μητέρα. Τα ταντρικά κείμενα γράφουν: “Woman is the creator of the universe, the universe is her form; woman is the foundation of the world, she is the true form of the body. In woman is the form of all things, of all that lives and moves in the world. There is no jewel rarer than woman, no condition superior to that of a woman”.

H γιορτή χωρίζεται σε 3 μέρη, σε κάθε ένα από τα οποία γιορτάζουμε μία μορφή της Θεάς:
– 3 πρώτες μέρες : Γιορτάζουμε την Θεά, στην μορφή της Θεάς Κάλι. Η Κάλι (βλ. αριστερά στην φωτό), η δύναμη της καταλυτικής αλλαγής, έρχεται για να σκοτώσει όλη την αρνητικότητα και την προσκόλληση που έχουμε μέσα μας, οτιδήποτε δεν είναι καλό, αγνό και μας βαραίνει.
– 3 δεύτερες μέρες : Μόλις καθαριστούμε μέσω της δύναμης της Κάλι, έρχεται η Θεά Λάκσμι, η θεά της ευημερίας, να μας γεμίσει πνευματικό πλούτο, αγάπη και συμπόνια.
– 3 τελευταίες μέρες : Με σώμα και πνεύμα καθαρό και γεμάτο αγνές ιδιότητες, έρχεται η Θεά Σαρασβάτι( βλ. δεξιά στην φωτό) η Θεά της Γνώσης, της μουσικής και των τεχνών, να μας φέρει σοφία και δημιουργικότητα.

Το Navaratri συμβολίζει την νίκη του καλού, των θεικών αγνών δυνάμεων που έχουμε όλοι μέσα μας, προς το κακό, των σκοτεινών δαιμόνων που συχνά μας κυριεύουν. Περιγράφει τα στάδια της πνευματικής εξέλιξης που κάθε αναζητητής χρειάζεται να περάσει. Είναι μία ευοίωνη περίοδος και οτι γιόγκικες πρακτικές κάνουμε για αυτό το διάστημα θα έχουν μεγάλη επιρροή στην πνευματική μας ανάπτυξη, καθώς υπάρχει το χέρι βοηθείας της Shakti, η οποία καλείται ασταμάτητα από χιλιάδες ανθρώπους σε προσευχές, γιορτές και πρακτικές κατά το φεστιβάλ.

Σε αυτήν την εσωτερική διαδικασία μεταμόρφωσης που συμβολίζει η γιορτή, μία σχετική πρακτική είναι να ασκηθούμε στο να μετασχηματίσουμε ένα αρνητικό συναίσθημα. Διαλέγουμε κάποιο που εμφανίζεται συχνά (π.χ. θυμός) και όταν εμφανιστεί αλλά πριν το εκφράσουμε (π.χ. με φωνές), το παρατηρούμε (π.χ. ταχυπαλμία, αλλαγή αναπνοής, διάθεση εκτόνωσης, κλπ). Η παρατήρηση και η αποδοχή, εν καιρώ δίνουν χώρο για το τρίτο βήμα, τον μετασχηματισμό, μέσα από την σύνδεση με ένα αντίθετο θετικό συναίσθημα (πχ συγχώρεση, συμπόνια, κατανόηση). Έτσι, ένα αρνητικό συναίσθημα (πχ θυμός), δεν καταπιέζεται αλλά μεταμορφώνεται. Εξάλλου, όπως λέει και το Swami Niranjan, τα συναισθήματα δεν είναι τίποτα παρά ενέργεια που κινείται (¬e-motion=energy in motion) και με την διαδικασία αυτή μετακινώ την ενέργεια από ένα ‘σημείο’ σε κάποιο άλλο. Στην αρχή η διαδικασία μπορεί να φανεί περίεργη και πιεστική, αλλά σύντομα ο νους την συνηθίζει και υπακούει ευκολότερα. Ξεκινάει από πειθαρχεία στην εξωτερική αντίδραση, και  οδηγεί στην εσωτερική πειθαρχεία, καθώς το εσωτερικό περιβάλλον σταδιακά μετασχηματίζεται σε κάτι υγειές και θετικό.

Όπως λέει και ο Swami Sivananda: For it is through the positive forces of love and brotherhood and selflessness that negative and un-divine elements can be effectively eliminated from the heart and the mind. Darkness can never resist light.

Happy Navaratri!!

Από την ομάδα της Neda Yoga Shala,
Αναστασία Μπιλίρη