Ομορφιά


Η σημασία του Shree στα σανσκριτικά είναι πολύ πλούσια και περιγράφεται ως ‘’διάχυτο φως, ακτινοβολία, ομορφιά, πλούτος, λάμψη”. Είναι μια ποιότητα του πνεύματος που υπάρχει στην καρδιά όλων των υλικών στον κόσμο. Σε συνδυασμό, είναι η διάχυτη ακτινοβόλος λαμπρή ενέργεια, που αποτελεί τη βαθύτερη φύση όλων και εμπλουτίζει τα πάντα με ομορφιά και αρμονία. Είναι αυτή η χάρη που έχουμε όλοι μέσα μας και που πολύ συχνά ξεχνάμε και ψάχνουμε να την βρούμε κάπου αλλού. Είναι δηλαδή η ουσία που βρίσκεται με όμοια δόνηση μέσα μας και συγχρονίζεται όταν συναντούμε κάτι με την ίδια αυτή ποιότητα γύρω μας.

Ένα ερώτημα είναι που μπορούμε να βρίσκουμε παραδείγματα με την ποιότητα Shree γύρω μας για να την αναγνωρίσουμε.

Στη λάμψη στα μάτια των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν

Στην τελειότητα και την λαμπρότητα του σύμπαντος που ατενίζουμε στον έναστρο ουρανό.

Στην αδιαπραγμάτευτη δήλωση της αφθονίας μπροστά σε ένα δέντρο στην περίοδο της καρποφορίας του.

Στην μακάρια αργόσυρτη στιγμή της δύσης του ηλίου, που με μεγαλόπρεπη λαμπρότητα σβήνει μέσα στη σιγουριά της εναλλαγής των ημερών.

Στο άρωμα των δέντρων, του χώματος και των λουλουδιών σε μία βόλτα μας στη φύση.

Μέσα στην πρακτική της yoga καλλιεργούμε πρακτικές που μας βοηθούν να θυμηθούμε και να επανασυνδεθούμε με αυτό το μέρος του εαυτού μας και να το αντανακλούμε πίσω στους ανθρώπους της ζωής μας. Είναι το αντίθετο από το γενικό αίσθημα αναξιότητας. Μέσα από την πρακτική μπορούμε να έχουμε σύνδεση με στιγμές γεμάτες από χαρά, όπου μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια και συμπόνια, με αγάπη και αποδοχή, με σεβασμό στον προσωπικό πλούτο που ήδη διαθέτουμε και να έχουμε έτσι μια βαθιά σύνδεση με αυτό το ουσιαστικό μέρος της φύσης σας.

Shree και Lakshmi, χρησιμοποιούνται σαν δύο ονόματα της θεότητας που εκφράζει την αφθονία, την ομορφιά και τον πλούτο σε όλα τα επίπεδα. Μία βασική διδασκαλία της Lakshmi είναι να είμαστε ανοιχτοί στην αγάπη, να δεχόμαστε και να δίνουμε απλόχερα, κάτι που άλλωστε είναι και η φύση αυτού του επιπέδου δόνησης. Να συνδεόμαστε με τον πυρήνα του εαυτού μας που αποτελεί μια μαγνητική δύναμη λάμψης. Να σταματήσουμε να κοιτάμε μόνο την επιφάνεια της ζωής για να βρούμε και τη βαθύτερη ομορφιά μας. Να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας, ο ένας στον άλλο, με αρνητικό τρόπο. Να επιμένουμε να κοιτάμε μέσα μας και πραγματικά να βλέπουμε την αδιαμφισβήτητη μαγεία που υπάρχει εκεί. Εσωτερική αφθονία και αληθινή ομορφιά.

Από την ομάδα της Neda Yoga Shala,
Έφη Ψιαχούλια