Πληρότητα


PURNATVA (Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ)

Purna (Ολότητα, τελειότητα, πληρότητα) Tva(αρχή, στοιχείο, ποιότητα)
Έχετε κρατήσει στην αγκαλιά σας ένα νεογέννητο; Έχετε ξαπλώσει στην άμμο ένα βράδυ καλοκαιριού ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό; Έχετε μείνει άφωνοι μπροστά στην μαγεία της πανσελήνου; Έχετε ταξιδέψει ακούγοντας μια θεσπέσια μελωδία; Έχετε κουρνιάσει στην αγκαλιά ενός αγαπημένου; Έχετε ατενίσει την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα; Έχετε καταφέρει κάτι που θέλατε πολύ;

Εκείνες οι στιγμές μοιάζουν τέλειες, γευόμαστε την πληρότητα, την ολοκλήρωση, σωστά;
Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά; Τι γίνεται όταν η ζωή μας σερβίρει δυσκολίες και προκλήσεις; Τι γίνεται όταν είμαστε λυπημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, άρρωστοι, όταν βιώνουμε απώλεια, αδικία ή έλλειψη; Μπορούμε να αποδεχθούμε τον εαυτό μας; Μπορούμε να δεχθούμε την κάθε στιγμή όπως είναι; Μπορούμε να αγκαλιάσουμε την ολότητα της ζωής;
Η Purnatva είναι η κατάσταση του να αναγνωρίζεις την θεϊκή τελειότητα σε όλα τα πράγματα και προέρχεται από την ιδέα ότι η ζωή είναι γεμάτη και τέλεια όπως είναι. Δεν υπάρχει λάθος, ατέλεια στο σύμπαν ούτε στα δημιουργήματα. Ο δάσκαλος μου στην Φιλοσοφία Dr. Douglas Brooks λέει ότι είμαστε “Perfectly imperfect beings” τονίζοντας το παράδοξο ενός τέλεια ατελούς κόσμου.

Σύμφωνα με την ταντρική φιλοσοφία, η Purnatva (πληρότητα) είναι μία από τις 6 ποιότητες του Απόλυτου και αναφέρεται στο μέρος της ύπαρξης μας που είναι αιώνιο, απεριόριστο, απέραντα ελεύθερο και πλήρες. Είναι εκείνο το μέρος του εαυτού μας που παραμένει σταθερό, αναλλοίωτο και ειρηνικό ακόμα και μέσα σε καταστάσεις καταστροφής και χάους.
Όταν δεν έχουμε επίγνωση της τέλειας Φύσης μας, κυνηγάμε διαρκώς την τελειότητα σε καταστάσεις έξω από εμάς. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε την τέλεια εμφάνιση, να είμαστε επιτυχημένοι, να έχουμε χρήματα, να είμαστε οι τέλειοι σύντροφοι, να αγοράσουμε εκείνο το ρούχο, το άρωμα, το κόσμημα που θα μας κάνουν να φαντάζουμε τέλειοι. Επενδύουμε πολύτιμο χρόνο, τεράστια ενέργεια και πολλά χρήματα στο κυνήγι μιας εφήμερης, παροδικής και σχεδόν πάντα άπιαστης πληρότητας.

Αν το καλοσκεφτούμε η αρχή της Πληρότητας είναι η ικανότητα να αποδεχθούμε την ολότητα της ζωής. Η Πληρότητα είναι τόσο πλήρης ώστε να εμπεριέχει ακόμα κι αυτή την έννοια της ατέλειας ή την έλλειψης. Η Πληρότητα εμπεριέχει τα πάντα γι’ αυτό και είναι πλήρης!

Οι Ουπανισάδες μας διδάσκουν την Purnatva με έναν τρόπο μοναδικό. Αν κατανοήσουμε το βάθος της παρακάτω δήλωσης θα καταφέρουμε να βιώσουμε την πληρότητα σε κάθε στιγμή της ζωής:
«Purnamadah Purnamidam Purnat
Purnamudachyate
Purnasya Purnamadaya
Purnameva Vashishyate»

“Αυτό είναι πλήρες, Εκείνο είναι πλήρες
Η πληρότητα προέρχεται από το πλήρες.
Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε το πλήρες
από την πληρότητα,
πάλι η πληρότητα παραμένει. ”

ΆΣΚΗΣΗ:
Καθίστε με ίσια πλάτη κλείστε τα μάτια και διαλογιστείτε στην πληρότητα της αναπνοής σας για μερικά λεπτά.
Με κάθε εισπνοή επαναλαμβάνετε εσωτερικά: purna
Με κάθε εκπνοή: purnatva
Αφού το επαναλάβετε αρκετές φορές, μείνετε σε σιωπή βιώνοντας την πληρότητα της ύπαρξης σας.

Από την αγαπημένη μας,
Μαρία Στυλιανάκη