Το στοιχείο του Αέρα (Vayu) 


Όταν το σκοτεινό κενό του akasha ταράσσεται από την κίνηση, δημιουργείται μια ενέργεια ανάλαφρης μορφής, ένα γκριζογάλανο χρώμα που είναι και το διακριτικό του στοιχείου του αέρα, vayu.

Το στοιχείο του αέρα αντιπροσωπεύει όλες τις μορφές της κινητικής ενέργειας και περιλαμβάνει ακόμα και την prana, την ζωτική ενέργειά μας. Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι prana με διακριτές ποιότητες: Prana – εσωστρεφής, με κέντρο το στήθος και το κεφάλι, ελέγχει την πράξη της πρόσληψης, την έμπνευση και την κίνηση προς τα εμπρός. Vyana – εξωστρεφής, διαπερνά ολόκληρο το σώμα και ελέγχει την κυκλοφορία μέσα του σε όλα τα επίπεδα, την διεύρυνση και την διαπερατότητα.  Udana- ανοδική, με κέντρο το λαιμό, ελέγχει την ανάπτυξη, την ομιλία, την έκφραση, την ανάταση. Apana – καθοδική, με κέντρο τη λεκάνη, ελέγχει την εξάλειψη, την διάσπαση και την κίνηση προς τα κάτω και έξω. Samana- κεντρομόλος, με κέντρο την κοιλιά, ελέγχει την αφομοίωση, την διάκριση και την ενοποίηση.

Το στοιχείο του αέρα στο σώμα μας εκφράζεται ως κίνηση και ζωή. Η κίνηση του αίματος που ρέει, οι νευρικές ωθήσεις, η ροή των σκέψεων, η κίνηση στις αρθρώσεις έτσι ώστε να αλλάζουμε θέση  μέσα στο χώρο. Το δέρμα είναι το αισθητήριο όργανο που με το οποίο σχετίζεται, ενώ τα όργανα δράσης που συνδέονται με αυτό είναι τα χέρια μας, με τα οποία απλωνόμαστε και πλησιάζουμε για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Με αυτό το στοιχείο σχετίζεται η ικανότητά μας να αγγίζουμε και να επιτρέπουμε να αγγιχθούμε από τον κόσμο γύρω μας. Στο φυσικό σώμα το στοιχείο vayu βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στην καρδιά και το κέντρο των φρυδιών και σχετίζεται με τον υποσυνείδητο νου και το anahata chakra.

Το anahata chakra συνδέεται με την καρδιά, το ανώτερο τμήμα της πλάτης , του θώρακα καθώς και των πνευμόνων, με το αίμα και το κυκλοφορικό σύστημα καθώς και με το δέρμα. Ο αδένας που σχετίζεται με αυτό το chakra είναι ο θύμος αδένας. Αποτελεί το κεντρικό σημείο ανάμεσα στα υπόλοιπα chakra και το σύμβολο που το περιγράφει, ένα εξάγωνο όπου περιέχονται δύο τρίγωνα στραμμένα  προς αντίθετες κατευθύνσεις, πάνω και κάτω, δείχνει πως οι ποιότητες αυτών των κέντρων διεισδύουν αμφίδρομα σε αυτό το επίπεδο. Ο ήχος όπου δονείται αυτή η περιοχή είναι το bija mantra “yam”. Από αυτό το κέντρο είναι που μπορούμε να δίνουμε και να λαμβάνουμε αγάπη. Είναι το κέντρο που με ένα ισχυρό “ναι” και εμπιστοσύνη, επιτρέπουμε να αισθανθούμε την άνευ όρων αγάπη που πρώτα απευθύνεται στον εαυτό και από εκεί μπορεί να ακτινοβολεί προς όλες τις κατευθύνσεις, προς τους άλλους και όλο τον κόσμο γύρω μας.

Το στοιχείο του αέρα διατηρείται σε υγιή επίπεδα  όταν η κίνηση, η διακριτική ποιότητά του, είναι ελεγχόμενη αλλά ικανή να ρέει χωρίς εμπόδια. Η πράξη της παράδοσης οδηγεί σε μία υψηλότερη έκφραση της κίνησης του αέρα και αυτό είναι κάτι που γίνεται με πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό και στη ροή μέσα στο σύμπαν. Ο αέρας λοιπόν κυκλοφορεί ελεύθερα σε ένα σώμα και νου, που έχουν καλλιεργήσει την πράξη της παράδοσης και την εμπιστοσύνη στον εαυτό αλλά και πέρα από αυτόν.

Η πικρή γεύση είναι αυτή που περιέχει περισσότερο στοιχείο αέρα.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του αέρα, όταν τα φύλλα αρχίζουν και πέφτουν από τα δέντρα και στη φύση τα πάντα γίνονται ελαφρύτερα.  Ο αέρας γίνεται πιο δροσερός και υπάρχει μια έντονη αίσθηση μετάβασης προς μία νέα συνθήκη, από την εξωστρέφεια του καλοκαιριού στην εσωστρέφεια του χειμώνα. Είναι σε αυτές οι περιοχές μετάβασης που συχνά βρίσκουμε τις μεγαλύτερες δυσκολίες, είναι και οι στιγμές όπου η απάντησή μας είναι η εμπιστοσύνη. Θα ήταν καταστροφικό για τα δέντρα επίμονα να κρατούν τα φύλλα τους μπροστά στο φόβο της αλλαγής. Σε αυτές τις περιόδους, με τον καθαρμό της αντίληψης  μας, μπορούμε να αντιληφθούμε το κοσμικό παιχνίδι του χωρισμού και της νέας ένωσης σε όλες τις εκδηλώσεις οποιουδήποτε επιπέδου δημιουργίας, το κοσμικό παιχνίδι που φέρεται και διαπερνάται από  αγάπη και αρμονία.

Έφη Ψιαχούλια

Neda Yoga Shala
Κανάρη 1, Νέο Ψυχικό
Αθήνα

Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra, Διαλογισμός, Kirtan, Ηχοθεραπείες, Εκπαιδεύσεις Yoga, Yoga Retreats