Προσαρμοστικότητα και αλλαγή


Ο κόσμος μέσα μας είναι ένας ζωντανός δυναμικός οργανισμός που αλλάζει συνέχεια και, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των τελευταίων 2 χρόνων, το ίδιο συμβαίνει και στον κόσμο έξω… Με την έναρξη της νέας χρονιάς, κάποιες από τις θεματικές με τις οποίες καταπιαστήκαμε στο τελευταίο retreat μοιάζουν τόσο επίκαιρες και αναγκαίες…

Στον κόσμο της αέναης αλλαγής, υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι μας που αντιστέκεται στο να μετακινηθεί. Νιώθει ασφάλεια στα βαθιά εδραιωμένα πρότυπα και μοτίβα που με τόσο κόπο έχει χτίσει, αρνείται να αμφισβητήσει τον υπάρχον “χάρτη” με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, να αλλάξει “σχήμα”. Παθιάζεται, μέχρι εξαντλήσεως, να κρατηθεί από αυτό που ξέρει ώστε να κρατήσει μία αίσθηση ισορροπίας και σταθερότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι, η απώλεια ισορροπίας που προκύπτει με το να αντιστεκόμαστε σε αυτό που συμβαίνει, νομίζοντας πως έτσι θα κρατήσουμε την ισορροπία μας, είναι συνήθως πολύ πιο οδυνηρή από το να αφεθούμε απλά σε αυτό που συμβαίνει.

Η παράδοση σε κάτι νέο δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δράση, είναι μία πράξη θάρρους και ρεαλισμού, είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε να κρατιόμαστε παθιασμένα από το ίδιο κλαδί και να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε ταυτόχρονα να δούμε το δάσος… Είναι μία άσκηση που μπορεί να εφαρμοστεί κάθε στιγμή. “The only way to make sense out of change is to plunge into it, move with it, and join the dance. When you get free from certain fixed concepts of the way the world is, you find it is far more subtle and far more miraculous that you thought it was“. Alan Watts

Δεν είναι τυχαίο που το στοιχείο του νερού που κουβαλάει αυτές τις ποιότητες (ρευστότητα, προσαρμοστικότητα…) σχετίζεται με την γονιμότητα και την δημιουργία. Για να δημιουργήσω οτιδήποτε, πρέπει να επιτρέψω σε κάτι άλλο να αλλάξει, να μην είμαι σκληρός, αμετακίνητος, κολλημένος σε μία ιδέα, αντίληψη, σκέψη… Η ποιότητα της ρευστότητας μας βοηθάει να δημιουργούμε ελεύθερα, να μπαίνουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε εμείς, να γινόμαστε ότι θέλουμε χωρίς προκαθορισμένα όρια και πρότυπα. Τι ωραιότερη σκέψη για μια νέα χρονιά!

Η ευχή μας για το 2022… ας γίνουμε σαν το νερό. Ας αποδεχτούμε χωρίς αντιστάσεις ότι σε αυτόν τον κόσμο, η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά, και ας την γλεντήσουμε!

Όπως λέει και ο Ram Dass, “You can do it like its a great weight on you or you can do it like a dance”.

Από την ομάδα της Neda Yoga Shala,
Αναστασία Μπιλίρη