April Focus: The 5 Vayus


Το σώμα μας για να λειτουργήσει και να εκτελέσει σωστά όλες αυτές τις όμορφες, σχεδόν μαγικές λειτουργίες, χρειάζεται ζωτική ενέργεια, ή αλλιώς Prana Shakti. H Prana, σαν το αίμα στις φλέβες, κυλάει σε ένα εκτεταμένο ενεργειακό δίκτυο μέσα μας το οποίο αποτελείται από 72.000 ενεργειακά κανάλια (ή nadis) και τροφοδοτείται από τα παραψυχικά κέντρα (ή chakras). H μεγαλύτερη εισροή της Prana στον οργανισμό γίνεται μέσα από την αναπνοή. Στην παράδοση της γιόγκα, η Prana χωρίζεται σε 5 κατηγορίες ή Vayus, ανάλογα με τις λειτουργίες και τα όργανα που τροφοδοτεί αλλά και το σημείο του σώματος στο οποίο κινείται. Vayu σημαίνει “άνεμος” ή “αέρας”. To να κατανοήσουμε αυτά τα 5 Vayus βοηθάει στο να αντιληφθούμε καλύτερα τις δυνάμεις της Prana και κατά συνέπεια, να τις αξιοποιήσουμε ώστε να έρθουμε πιο κοντά στην έμφυτη υγεία και ζωτικότητά μας.

Τα 5 Vayus (ή οι 5 εκδηλώσεις της Prana)

Prana Vayu – Βρίσκεται μεταξύ του λάρυγγα και της κορυφής του διαφράγματος. Ελέγχει όλες λειτουργίες τις καρδιάς, και των πνευμόνων καθώς και την πράξη της πρόσληψης, δηλ. όλους τους τρόπους με τους οποίους παίρνουμε ενέργεια μέσα στο σώμα (εισπνοή, φαγητό, νερό, ήχοι, μυρωδιές, ιδέες, έμπνευση κλπ.).

Apana Vayu – Βρίσκεται στην περιοχή της λεκάνης, μεταξύ αφαλού και περίνεου. Η Apana Vayu είναι υπεύθυνη για την ροή της ενέργειας προς τα έξω. Ελέγχει λοιπόν την εκπνοή και άλλες μορφές εξάλειψης αποβλήτων όπως η κενώσεις, η ούρηση, η αποβολή αερίων, και κατά συνέπεια τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, το έντερο και τα απεκκριτικά και αναπαραγωγικά όργανα γενικότερα. Η εμμηνόρροια, η εκσπερμάτωση και ο τοκετός είναι επίσης υπό την επήρεια της. Η σωστή διαχείριση της apana μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περιττής απώλειας ενέργειας.

Samana Vayu  – Η Samana Vayu βρίσκεται μεταξύ αφαλού και θώρακα και είναι η λειτουργία της πράνας που αφομοιώνει την εισερχόμενη ενέργεια. Ανάμεσα από τις 2 αντίθετες δυνάμεις της πράνα (πράνα και απάνα) λειτουργεί σαν ισορροπιστής αυτών των δυνάμεων. Ενεργοποιεί και ελέγχει τα πεπτικά όργανα και καθιστά την περιοχή της κοιλιάς  ένα εργοστάσιο ενέργειας υπεύθυνο για την πέψη των πάντων, από το φαγητό έως τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την πνευματική δραστηριότητα. Όταν η Samana είναι αδύναμη, δυσκολευόμαστε λοιπόν να αφομοιώσουμε όχι μόνο αυτά που καταναλώνουμε αλλά και τις ψυχικές και συναισθηματικές μας εμπειρίες.

Udana Vayu  – H Udana Vayu βρίσκεται στα άκρα του σώματος και συγκεκριμένα στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια. Ελέγχει λοιπόν τα άκρα, τα αισθητήρια όργανα και τα όργανα της δράσης καθώς και την ανάπτυξη. Τροφοδοτεί το νευρικό σύστημα. Όταν είναι ισορροπημένη ‘στεκόμαστε ψηλά’, είμαστε πιο ενθουσιώδης, αυθόρμητοι και ειλικρινής, γεμάτοι σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Vyana Vayu  – Η Vyana Vayu είναι η δύναμη που διαπερνά ολόκληρο το σώμα, διανέμει την πράνα και δρα σαν ενεργειακή ‘ρεζέρβα’. Βοηθάει όλες τις άλλες πράνα όταν χρειάζεται ισχυρή  ώθηση, τις συντονίζει και επηρεάζει  τις μυϊκές κινήσεις, την διεύρυνση και την διαπερατότητα.

Η άσκηση μέσα από τα 5 Vayus  είναι μία όμορφη συνεχόμενη αναζήτηση, αλλά η κατεύθυνση είναι λεπτή και όχι πάντα ξεκάθαρη. Πολλές φορές συναντάμε διαφορετικές, συχνά αντικρουόμενες, αναλύσεις των 5 Vayus στα διάφορα κείμενα και παραδόσεις. Είναι σημαντικό ίσως να θυμόμαστε ότι αυτά τα μοντέλα που μας δίνονται αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές. Η διαφορετικότητα τους δεν προσδίδει απαραίτητα έλλειψη συνοχής αλλά διαφορετικό βίωμα ή έκφραση του ίδιου πράγματος, της Prana Shakti. Όλα είναι μέσα και όλες οι εκφάνσεις της Prana είναι εν δυνάμει παντού. Το μοντέλο των 5 vayus είναι ένα υπέροχο εργαλείο για να ξεκλειδώσουμε την αντίληψη και να αρχίσουμε να αποκτάμε σιγά σιγά την εμπειρία ενός ανεξερεύνητου αλλά ζωτικής σημασίας κομματιού μας, του ενεργειακού σώματος, ή pranayama kosha.

Από την ομάδα της Neda Yoga Shala,
Αναστασία Μπιλίρη.