November / December Focus: Manipura Chakra


Το Manipura ή αλλιώς  το ηλιακό πλέγμα, είναι το τρίτο ενεργειακό μας κέντρο. Είναι το ενδιάμεσο, ανάμεσα στα πρώτα κέντρα που συνδέονται με τα πρωταρχικά μας συναισθήματα και ανάγκες και τον φυσικό κόσμο γενικότερα, και τα ανώτερα κατά σειρά κέντρα, που αναφέρονται στην πνευματική, νοητική και ανώτερη συναισθηματική μας φύση. Το Manipura συνδέεται με την αυτοεκτίμησή σας, την αίσθηση του σκοπού, την προσωπική ταυτότητα, την ατομική θέληση, την πέψη και το μεταβολισμό.

Το χρώμα του είναι το κίτρινο ή το χρυσό και το στοιχείο του η φωτιά. Σχετιζόμενο με το στοιχείο της φωτιάς συνδέεται με τις ποιότητές της, το φως, τη ζέστη, την ενέργεια και την κίνηση καθώς και με τον καθαρισμό και εξαγνισμό. Αντιπροσωπεύει τον προσωπικό μας ήλιο, το κύριο κέντρο της ενέργειάς μας. Από αυτό το επίπεδο μπαίνουμε σε μια ενεργή σχέση με τον κόσμο και τους ανθρώπους. Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες, καθώς και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε σταθερούς συναισθηματικούς δεσμούς κυβερνώνται κατά πολύ από αυτό το κέντρο.

Είναι σε αυτό το επίπεδο, όπου σε αναλογία με ότι συμβαίνει στο φυσικό σώμα, γίνεται όλη η επεξεργασία, ο μετασχηματισμός και έπειτα η τροφοδότηση του οργανισμού μας με τα ωφέλιμα από ότι δεχόμαστε από τον κόσμο. Είναι και το φίλτρο όπου μπορούμε να δούμε τι μας είναι ωφέλιμο και τι όχι, τι να κρατήσουμε και τι να πετάξουμε. Από εδώ, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εμάς, μετασχηματίζεται σε μορφές τέτοιες που να μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι η φωτιά της πέψης των τροφών και ο μετασχηματισμός τους.

Το manipura συνδέεται με όλο το πεπτικό σύστημα, την κοιλιά, το κάτω μέρος της πλάτης και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Όταν το τρίτο κέντρο δεν λειτουργεί αρμονικά, μπορεί να προκύψουν πεπτικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως ακατάλληλη επεξεργασία θρεπτικών ουσιών, δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι ανισορροπίες σε αυτό το κέντρο σχετίζονται επίσης με διατροφικές διαταραχές, έλκη, διαβήτη, προβλήματα με το πάγκρεας, το ήπαρ και το παχύ έντερο.

Με τον ίδιο τρόπο που γίνεται με την τροφή συμβαίνει και με τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις εμπειρίες ζωτικής σημασίας. Από εδώ μπορούμε να αναγνωρίσουμε την λειτουργία τους για την εξέλιξή μας, «να τις δούμε στο φώς» και να τις ενσωματώσουμε στην προσωπικότητά μας με τέτοιο τρόπο που να μας οδηγούν στη ολοκλήρωση.

Εδώ είναι η έδρα της προσωπικότητας. Είναι ο τόπος όπου κανείς βρίσκει την κοινωνική ταυτότητα και από όπου εκκινεί η προσπάθεια της αυτοεπιβεβαίωσης μέσω της προσωπικής δύναμής του, η θέληση για αποδοτικότητα αλλά και οι φιλοδοξίες του. Εδώ μπορούμε να καλλιεργήσουμε την κατανόηση που έχουμε για την εξουσία και τη δύναμη, την ατομικότητα και τη συλλογικότητα. Σε ανισορροπία, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η αυτοέκφραση να γίνει προκλητική ή επιθετική, άκαμπτη και ελεγκτική, ενώ σε άλλες, να πάρει την ποιότητα της θυματοποίησης, την έλλειψη κατεύθυνσης ή αυτοεκτίμησης και την αδυναμία ανάληψης θετικής δράσης.

Όταν το τρίτο κέντρο λειτουργεί αρμονικά, αισθανόμαστε καλά με την εγγενή μας δύναμη και έχουμε επίγνωση ποιοι είμαστε και που βρισκόμαστε. Κερδίζουμε σύνδεση με τον σκοπό μας προσωπικά και κοινωνικά και μας γίνεται βίωμα η διαρκής αλλαγή, ανάμεσα στην δημιουργία και την καταστροφή που συμβαίνει διαρκώς γύρω και μέσα μας. Έτσι απελευθερωνόμαστε από την εξάρτηση από πράγματα που είναι μοιραίο ότι θα αλλάξουν.  Συνδεόμαστε με την έμφυτη αξία που βρίσκουμε μέσα μας.

 

Από την ομάδα της Neda Yoga Shala,
Έφη Ψιαχούλια.