Vishuddhi Chakra


Αν τραβήξουμε μία νοητή γραμμή από το εξόγκωμα του λαιμού και την περιοχή του θυρεοειδή αδένα προς τη σπονδυλική στήλη, θα βρούμε το χώρο που βρίσκεται το Vishuddhi Chakra. Το Vishuddhi Chakra είναι το 5ο κέντρο στο παραδοσιακό μοντέλο των chakras. Σχετίζεται με το στοιχείο του αιθέρα και ακριβώς όπως ο αιθέρας, ο διαλογισμός σε αυτό το κέντρο κάνει το νου να γίνεται αγνός, άδειος και ελεύθερος!

 

Κέντρο έκφρασης και επικοινωνίας

Το Vishuddhi Chakra σχετίζεται με την αίσθηση της ακοής, με τις φωνητικές χορδές, το σαγόνι, το λάρυγγα, το φάρυγγα κλπ. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που συνδέεται με την έκφραση και την επικοινωνία. Εδρεύοντας πάνω από τα 4 πρώτα κύρια chakra, επικοινωνεί τα περιεχόμενα τους στον κόσμο, εκφράζοντας οτιδήποτε υπάρχει μέσα μας, από την χαρά και τη λύπη, τις ιδέες και τις εσωτερικές αντιλήψεις μας, τις επιθυμίες, τις προσθέσεις, τα άγχη και τους φόβους μας. Μέσω αυτού του κέντρου, η δημιουργικότητα που καλλιεργείται σε άλλα κέντρα (πχ στο Swadisthana), μπορεί να βγει προς τα έξω, όχι απαραίτητα αποκλειστικά με λόγο, αλλά και με τραγούδι, με χορό, με μουσική, με ζωγραφική…

 

Οι άνθρωποι που έχουν αφυπνισμένο αυτό το κέντρο, εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους χωρίς φόβο, ακόμα κι αν αφορούν αδυναμίες τους. Ο λόγος τους είναι ξεκάθαρος, σίγουρος, ειλικρινής και δημιουργικός. Tο αν θα είναι όμως ευγενικός ή συμπονετικός εξαρτάται όμως από το τι συμβαίνει σε άλλα κέντρα, όπως πχ στο κέντρο της καρδιάς.  Ένα Vishuddhi Chakra που υπολειτουργεί υπάρχει σε κόσμο που μιλάει για παράδειγμα σιγά ή είναι ντροπαλός. Αυτό δεν προδίδει αναγκαστικά έλλειψη περιεχομένου και εσωτερικής γνώσης αλλά δυσκολία έκφρασής της.

 

Κέντρο εξαγνισμού

Η λέξη «Vi» σημαίνει βαθύ και «Shuddhi» εξαγνισμός. To Vishuddhi Chakra θεωρείται κέντρο εξαγνισμού: Στα ταντρικά κείμενα λέγεται ότι από το Μπίντου, ένα σημείο στην πίσω μεριά του κεφαλιού, εκκρίνεται ένα ζωτικό υγρό το οποίο είναι γνωστό σαν Νέκταρ (σε άλλες παραδόσεις λέγεται Αμρίτ, Σόμα, νέκταρ των θεών, Μαντυα, κλπ). Στην πραγματικότητα αυτό το νέκταρ έχει 2 όψεις. Από τη μία, όταν το Vishuddhi Chakra είναι ανενεργό, η ουσία αυτή λειτουργεί σαν δηλητήριο: ρέει ανεμπόδιστα προς τα κάτω στο κέντρο της κοιλιάς (το Manipura Chakra) όπου αναλώνεται στην φωτιά του καταλήγοντας «στην διαδικασία αποσύνθεσης, εκφυλισμού και τελικά του θανάτου στους ιστούς του σώματος» (Swami Satyananda). Όταν όμως το Vishuddhi Chakra είναι αφυπνισμένο, το υγρό κρατιέται στο λαιμό αντί να κυλήσει στα κάτω κέντρα και μετατρέπεται σε πηγή μακροβιότητας και ζωτικότητας. “Το μυστικό της νεότητας και της αναγέννησης του σώματος βρίσκεται στην αφύπνιση του  Vishuddhi Chakra”. Δεν είναι τυχαίο που τις περισσότερες φορές οι μεγάλοι δάσκαλοι που έχουν δουλέψει με αυτό το κέντρο φαίνονται πολύ πιο νέοι και ακμαίοι από αυτό που θα περίμενες από την ηλικία τους. Συχνά αναφέρεται ότι το υγρό αυτό προκαλεί μία κατάσταση “ευδαιμονικής μέθης”.

 

 

Υπάρχει μία όμορφη σχετική ιστορία στην Ινδική μυθολογία, όπου θεοί και δαίμονες συνεργάστηκαν για να αντλήσουν από τον ωκεανό το ιερό νέκταρ που θα τους έδινε την αθανασία. Προκειμένου να ανακατέψουν τα νερά του, χρησιμοποίησαν ένα βουνό, το Mandara, σαν ράβρο αναδεύσεως το οποίο μπήκε ανάποδα μέσα στην θάλασσα και ένα φίδι, το Vasuki, σαν σκοινί το οποίο τύλιξαν γύρω από το βουνό. Για εκατοντάδες χρόνια, οι θεοί και οι δαίμονες τραβούσαν εναλλάξ το φίδι από την ουρά και το κεφάλι προκειμένου να κινήσει το βουνό, τόσο πολύ που αυτό από την κούρασή του άρχισε να βγάζει ένα δυνατό δηλητήριο από το στόμα του που ήταν ικανό να καταστρέψει τα πάντα. Εκείνη την στιγμή, εμφανίστηκε ο θεός Shiva, ο οποίος κατάπιε το δηλητήριο μονορούφι το οποίο εξαγνίστηκε στο λαιμό του χωρίς να τον βλάψει (για αυτό και ένα από τα ονόματά του είναι Neelakanta “αυτός με τον μπλε λαιμό”).

 

Η ιστορία αυτή, εκτός των άλλων, μας διδάσκει πως το δηλητήριο της ζωής είναι εύκολο να χωνευτεί όταν το Vishuddhi Chakra είναι αφυπνισμένο. Το ανοιχτό Vishuddhi Chakra αντιπροσωπεύει μία κατάσταση ευρύτητας αντιλήψεων. Η ίδια η ζωή θεωρείται σαν χορηγός εμπειριών οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανόηση. Δεν υπάρχει καλό και κακό, ή κάποιο δυσάρεστο γεγονός που πρέπει να αποφύγουμε. Ακόμα και τα αρνητικά ενσωματώνονται στο συνολικό σχήμα της ύπαρξης. Με ένα αφυπνισμένο Vishuddhi, ακόμα και οι ‘δηλητηριώδεις’ και αρνητικές εμπειρίες της ζωής μπορούν να απορροφηθούν και να μετασχηματιστούν σε μία κατάσταση ευδαιμονίας.

 

Από την ομάδα της Neda Yoga Shala,
Αναστασία Μπιλίρη