Immersing into Yin με τη Μαρία Λεβαντίνου
A Yin Yoga Workshop: From theory to practice
Όσο λιγότερα κάνεις, τόσα περισσότερα πετυχαίνεις. Λάο Τσε
Εισαγωγικό Σεμινάριο στη Φιλοσοφία, την Άσκηση και την Πρακτική Εφαρμογή της Yin Yoga στη ζωή μας
Για μία Κυριακή το μήνα, χαμηλώνουμε τα φώτα της σχολής, ανάβουμε κεριά και βουτάμε στον όμορφο και τρυφερό κόσμο της Yin Yoga. Σας προσκαλούμε τις Κυριακές 6 Οκτωβρίου, 3 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου το απόγευμα για τα 3 εισαγωγικά σεμινάρια “A Yin Yoga Workshop: From theory to practice” με τη Μαρία Λεβαντίνου.
Λίγα λόγια από τη Μαρία..
Εκτός από το να μαθαίνει ο άνθρωπος να αναλαμβάνει την ευθύνη του και να παίρνει τον έλεγχο της ζωής στα χέρια του, καλό είναι επίσης να μαθαίνει πότε και πώς να αφήνεται και να παραδίδεται στη ροή, χωρίς να αντιστέκεται σε αυτήν ή να την πολεμά. Παραδίδομαι αντί να κρατάω τον έλεγχο - μια ακόμη εκδοχή του ‘είμαι’ αντί ‘πράττω’, αυτή η αρχέγονη πολικότητα του yin και του yang, που εκδηλώνεται στον κόσμο μέσα από χίλιες διαφορετικές μορφές και δεν εξαντλείται ποτέ. Δεν σημαίνει πως το ένα από τα δύο είναι σωστό, ότι το ‘είμαι’ είναι καλύτερο του ‘πράττω’ – είναι απλά ζήτημα εύρεσης της κατάλληλης ισορροπίας, της φυσικής αρμονίας μεταξύ yin και yang που οι αρχαίοι Κινέζοι ονόμασαν το Tαο – μεταξύ του ‘πράττω’ και ‘είμαι’, ελέγχω και επιτρέπω, αντιστέκομαι και ανοίγομαι, πολεμώ και παραδίδομαι, αλλάζω και αποδέχομαι. (Ken Wilber)
Στο μονοπάτι της Yin Yoga σου δίνεται η δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με τις Βασικές Αρχές που τη χαρακτηρίζουν, στηριγμένες στη Φιλοσοφία της πνευματικής παράδοσης του Ταοϊσμού και του Ζεν Βουδισμού.
Έννοιες όπως το Yin Yang, το Tao, η Shunyata, που πιθανόν σου ακούγονται μέχρι τώρα αφηρημένες, μαθαίνεις να τις καλλιεργείς, να αποκτάς επίγνωση και να τις ενσωματώνεις εν τέλει στην προσωπική σου εμπειρία. Με σεβασμό στο χρόνο σου, στο σώμα σου και την ανάγκη σου για χώρο καιι έναν τόπο ασφαλή, προσκαλείσαι να καλλιεργήσεις την “αποδοχή”, η οποία αποτελεί και την ουσία της Yin πρακτικής.
Η Yin πρακτική χαρακτηρίζεται για τον αργό της ρυθμό. Κι αυτός ο ρυθμός διατηρείται σε όλη τη διάρκεια, καθώς σου προσφέρει το τόσο – όσο, ώστε ν’ αφουγκραστείς και να ακολουθήσεις τη φυσική δομή του σώματός σου, βιώνοντας την ίδια στιγμή σε επίπεδο ενεργειακό την ελεύθερη ροή του chi (ενέργειας) μέσα στους μεσημβρινούς (ενεργειακά κανάλια) του σώματος.
Το νευρικό σου σύστημα ενεργοποιείται και εξισορροπείται, η ενέργεια στο σώμα σου ρυθμίζεται, η αναπνοή σου βρίσκει ξανά τον ήρεμο ρυθμό της, προσφέροντάς σου την εμπειρία της βαθιάς σωματικής και συναισθηματικής χαλάρωσης.
Σε φυσικό επίπεδο, στη Yin Yoga χαλαρώνουμε συνειδητά το μυϊκό σύστημα με τη χρήση βοηθημάτων (props), προκειμένου να εισχωρήσουμε βαθύτερα στο συνδετικό ιστό (fascia). Οι yang μύες, όντες δραστήριοι, διατηρούν και αυξάνουν τη δύναμη και ελαστικότητά τους μέσω της κίνησης και της επανάληψης, καθώς την ίδια στιγμή μία από τις βασικές τους λειτουργίες είναι να προστατεύουν τις αρθρώσεις.
Όταν όμως οι μύες χαλαρώσουν, τότε αποκτούμε πρόσβαση στις yin περιοχές του σώματος, δηλαδή στα οστά, τις αρθρώσεις, τους τένοντες και το συνδετικό ιστό (περιτονία) ειδικά στην περιοχή από τον αφαλό μέχρι τα γόνατα, ο οποίος διατείνεται βαθιά και αποκαθίσταται μέσω της σταθερής παραμονής μας σε μία θέση (posture) για περισσότερο από το συνηθισμένο χρονικό διάστημα.
Η βαθιά διάταση και αποκατάσταση των συνδετικών ιστών που σχηματίζουν τις αρθρώσεις των περιοχών της λεκάνης, των ποδιών αλλά και της σπονδυλικής στήλης, εξαλείφει τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα σε αυτές τις περιοχές, επιτρέποντας τη συσσωρευμένη σωματική και συναισθηματική ένταση να απελευθερωθεί από τον οργανισμό.
Η θεραπευτική διάσταση της Yin καθρεφτίζεται ξεκάθαρα στην απλότητα των θέσεων (postures) που αξιοποιεί, προκειμένου να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου, την αναπνοή σου, τα συναισθήματά σου καθώς και με την κατάσταση του νου σου.
Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο η πρόκληση σε μία Yin πρακτική δεν έγκειται πλέον στις προχωρημένες θέσεις, καθώς δεν υπάρχει καν η αντίληψη αρχάριοι και προχωρημένοι ασκούμενοι. Αντιθέτως, η πρόκληση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις είναι η παράδοσή σου στο Τώρα.