Η ΝΥΜΦΗ ΝΕΔΑ

Η νύμφη Νέδα ήταν η κόρη του μεγάλου Τιτάνα Ωκεανού

Οι Νύμφες ήταν πανέμορφα γυναικεία πλάσματα, πνεύματα της φύσης, σύμβολα της χάρης και προστάτιδες της νιότης!

Ζούσαν μέσα στις σπηλιές και στα ποτάμια όπου όλη μέρα έκλωθαν και τραγουδούσαν υμνώντας με τις γλυκές φωνές τους τους Ολύμπιους θεούς.

Τριγύριζαν στα βουνά, συνοδεύοντας την Άρτεμη και παίζοντας μαζί της. Χόρευαν μαζί με τον Πάνα στα λιβάδια και στις πλαγιές. Ζούσαν πολύ και τρέφονταν με αμβροσία. Ήταν ονειρικές και μαγικές μορφές. Θεωρείτο επικίνδυνο να τις συναντήσει κανείς, και υπήρχαν πολλοί μύθοι για “νεραϊδοπαρμένους”.

Η Νέδα όπως και πολλές νύμφες, ήταν θεότητα των νερών και των ποταμών.

Ο μύθος λέει πως μόλις γεννήθηκε ο Δίας, η μητέρα του Ρέα τον έδωσε στην Νέδα και σε δυο άλλες νύμφες για να τον προστατέψουν από τον άνδρα της, Κρόνο. Επειδή την εποχή εκείνη η Αρκαδία ήταν άνυδρη και η Ρέα ήθελε να λούσει τον γιο της, χτύπησε με το ραβδί της την Γη παρακαλώντας την Γαία για νερό.

Ετσι, βγήκε μία πλούσια πηγή και το ποτάμι που δημιουργήθηκε ονομάστηκε Νέδα. Είναι ένα από τα δύο ελληνικά ποτάμια με γυναικείο όνομα.

Με το όνομα Νέδα θέλουμε αρχικά να εξυμνήσουμε την ποιότητα του νερού. Άμορφο, απαλό και δυνατό ταυτόχρονα, με εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα, ικανό να παίρνει αναρίθμητα σχήματα, να δημιουργεί και να θρέφει κόσμους.

Παράλληλα, μέσα από την Νέδα, αναζητούμε να συνδεθούμε με τους μύθους του τόπου μας και όλη τη δόνηση που κουβαλάνε, αλλά κυρίως, να τιμήσουμε την Γυναίκα, με όλες αυτές τις ποιότητες που τη χαρακτηρίζουν και πολλές φορές ξεχνάμε ή πολεμάμε. Αυτό το πλάσμα που είναι γεμάτο χάρη και ομορφιά, ερωτισμό και αθωότητα, ζεστασιά και συμπονετικότητα. Πολεμίστρια και μάνα, γεμάτη δύναμη, μυστήριο και αγάπη.