Βασικές Αρχές Θέσεων Γιόγκα Vol.4 με την Αναστασία Μπιλίρη
Στα αρχαία κείμενα της γιόγκα δεν υπάρχει καμία αναφορά στις τεχνικές ευθυγράμμισης των θέσεων. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι γιατί η έμφαση στην γιόγκα δεν δίνεται στην εκτέλεση, αλλά στην εξερεύνηση. Δεν μας αφορά τόσο “πώς κάνω την στάση” αλλά “ποιός είμαι μέσα σε αυτήν”.
Παρ’ όλ’ αυτά, είναι σημαντικό η στάση να εκτελείτε με μία σχετική ασφάλεια, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό στο σύντομο χρόνο που έχουμε σε μία τάξη. Όπως και στην μουσική, πρώτα μαθαίνουμε τους κανόνες, και ύστερα τους αφήνουμε συνειδητά στην άκρη, για να μπορούμε να γινόμαστε πιο δημιουργικοί, να χαλαρώνουμε, να νιώθουμε και να εξερευνούμε.
Αυτό το σεμινάριο δημιουργήθηκε από την Αναστασία Μπιλίρη και είναι εμπνευσμένο από διάφορες γιογκικές παραδόσεις, χρόνια πρακτικής, σεμιναρίων και έρευνας, και μετά από πολυάριθμες συζητήσεις με ιατρούς και φυσικοθεραπευτές.
Ένα εντατικό διήμερο, που προκύπτει από μία ανάγκη να επικοινωνήσουμε τις βασικές αρχές στις διάφορες κατηγορίες των στάσεων της γιόγκα (όρθιες θέσεις, πρόσθιες και οπίσθιες κάμψεις, στροφές), ώστε:
- να εκτελούνται πιο συνειδητά και με ασφάλεια
- να επωφεληθούμε από τα πλήρη οφέλη της άσανας
- να αμφισβητήσουμε οδηγίες που έχουμε υιοθετήσει, οι οποίες δίνονται σε αρκετά μαθήματα γιόγκα χωρίς να έχουν απαραίτητα κινησιολογική λογική
- να μετασχηματίσουμε δικά μας εδραιωμένα μοτίβα που μας περιορίζουν χρόνια στο να κινούμε το σώμα μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο
- να επιτρέψουμε στην παρουσία μας να απλώσει σε νέες γωνιές μέσα στο σώμα, να διευρύνουμε και να εμπλουτίσουμε την σχέση μας μαζί του
Αν βουτήξουμε στον εαυτό μας με μία τέτοια προσέγγιση, παρατηρήσουμε και αισθανθούμε, η εξερεύνηση του σώματος φεύγει από την αποστειρωμένη τεχνική εκτέλεση και γίνεται άκρως διαλογιστική και μεταμορφωτική.
Δεν υπάρχει η τέλεια ευθυγράμμιση, γιατί παραδοσιακά δεν έχει δοθεί κανένα σημείο αναφοράς, και ανατομικά τα σώματα μας διαφέρουν. Πόσο όμορφο λοιπόν, το ότι μας δίνεται ο χώρος να ερευνήσουμε σε κάθε σχήμα ποια είναι η ιδανική ευθυγράμμιση για το δικό μας σώμα, και μέσα σε αυτό, να διατηρήσουμε ορισμένες βασικές αρχές με ευελιξία.
Μία πιο τεχνική οπτική από ότι έχουμε συνηθίσει στις καθημερινές πρακτικές μας στην αίθουσα, ιδανική για νέους μαθητές καθώς και δασκάλους ή προχωρημένους μαθητές που έχουν ανάγκη να δομήσουν λίγο καλύτερα τις αρχές της κάθε θέσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
13:00-16:00 Όρθιες θέσεις
16:00-16:15 Διάλειμμα (προτείνουμε να έχετε μαζί κάποιο φρούτο ή ξηρό καρπό)
16:15-19:00 Πρόσθιες Κάμψεις
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου
11:30-14:30 Οπίσθιες Κάμψεις
14:30-14:45 Διάλειμμα (προτείνουμε να έχετε μαζί κάποιο φρούτο ή ξηρό καρπό)
14:45-16:45 Στροφές
16:45-17:30 Yoga Nidra
In the early stages of training, an aspiring gentleman needs to memorise entire shelves of arcade texts. Learn the precise angle of which to bow, and learn the length of the steps with which he is to enter a room. His seating mat must always be perfectly straight. All of this rigour and restrain however, is ultimately aimed at producing a cultivated but nonetheless genuine form of spontaneity. Indeed, the process of training is not considered complete, until an individual has passed completely beyond the need for thought or effort. Confucius
Κόστος: 40ευρώ/μέρα ή 70 ευρώ/όλο το Σαβ/κο
(Θα προτείναμε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το 2ήμερο)
Αναστασία Μπιλίρη
Η Αναστασία γνώρισε την γιόγκα σε μία απόμακρη μαγική αμμουδιά το 2007. Από το 2009 μέχρι σήμερα ταξιδεύει συχνά στην Ινδία μαθητεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους στην παραδοσιακή Hatha Yoga. Έχει ολοκληρώσει 4 εκπαιδευτικά προγράμματα δασκάλων (200hrs, 300hrs και 365hrs) καθώς και πολυάριθμα σεμινάρια σε Ευρώπη και Ινδία πάνω στην θεραπευτική γιόγκα, την ανατομία, την φιλοσοφία, την κινησιολογία κλπ, υπό την καθοδήγηση των Leslie Kaminoff, Swami ShaktiMurti, Swami Niranjanananda, Swami Sivamurti, Sharat Arora κ.α.
Είναι εισηγήτρια Hatha Yoga από το 2012 και ιδρύτρια της Neda Yoga Shala. Έχει πάρει μύηση Karma Sannyasin στο σύστημα της Satyananda Yoga από την Swami Satyasangananda Saraswati στο Rikhiapeeth Ashram στην Ινδία, βαδίζοντας με αφοσίωση στο μονοπάτι της πνευματικής αναζήτησης. Ασχολείται με την μουσική και είναι μέλος του Kirtan συγκοτήματος Adi Shakti καθώς και του Ryza Project, μέσα από το οποίο εξερευνά την σύνδεση του ήχου και της γιόγκα. Έχει επίσης ολοκληρώσει πολύμηνα εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στο ινδικό αρμόνιο με τον Kenny Clarys.
Με την διδασκαλία της θέλει να μεταδώσει στον κόσμο αυτό που μαγνήτισε και εκείνη στην γιόγκα. Το πως η πρακτική αυτή προσφέρει ένα εσωτερικό καταφύγιο, αλλά παράλληλα, σου δίνει εφόδια να ανοίξεις στη ζωή με τόλμη. Να συνδέεσαι βαθιά με τον εαυτό σου, την φύση και τον κόσμο γύρω σου. Να είσαι ελεύθερος μέσα από την επίγνωση και την πειθαρχεία. Να είσαι εδώ. Να παρατηρείς και να αφουγκράζεσαι. Να νιώθεις. Να αγαπάς. Να ζεις!