Mooladhara Chakra

Moola σημαίνει ρίζα ή θεμέλιο.

Adhara σημαίνει χώρος.

Πού πατώ?

Πού βρίσκομαι?

Τι φοβάμαι?

Τι με κάνει να νιώθω ασφάλεια?

Ένα τετράγωνο, ως το πιο σταθερό γεωμετρικό σχήμα, είναι η πυξίδα μου.

Αυτό που με ορίζει ως οντότητα και μου δείχνει τις συντεταγμένες μου στο παρόν.

Η επιστήμη των chakras μεταφράζεται με την συναισθηματική εικόνα που παρουσιάζουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα. Αν διχοτομήσουμε την σπονδηλική στήλη, προφανώς δεν θα βρούμε λωτούς, χρώματα ή άλλα σύμβολα, αλλά θα βρούμε συμπλέγματα νευρώνων που συναντιούνται κατά μήκος αυτής σε κάποιους κόμβους, αντίστοιχους με αυτούς που αντιστοιχούν και τα chakras. Κάθε τέτοιος κόμβος, αντιστοιχεί και συνδέεται με κάποιο αδένα όπου εκκρίνει ορμόνες. Ορμόνες που μας φέρνουν σε εγρήγορση, σε κατάσταση φόβου, αρμονίας, χαράς κ.τ.λ. Εναρμονίζοντας τα συναισθήματά μας, παρατηρώντας την συμπεριφορά μας και μετασχηματίζοντάς τις με διάφορες τεχνικές τόσο στο φυσικό σώμα όσο και στο νοητικό με διαλογισμό κ.α., βοηθάμε την πιο ομαλή ροή της ενέργειας στους κόμβους/δίνες/chakras.

Το πρώτο ενεργειακό κέντρο είναι το ριζικό και ονομάζεται Mooladhara Chakra.

Συνδέεται με τους αδένες των επινεφριδίων τα οποία επηρεάζονται από την κατάσταση του φόβου και εκκρίνουν αδρεναλίνη και κορτιζόλη και μας θέτουν σε θέση «φυγής ή μάχης». Αυτό, σε πολλούς ανθρώπους της σύγχρονης εποχής είναι κάτι μόνιμο και μάλιστα δεν μπορούν να το διακρίνουν όσοι το έχουν. Το ονομάζουν απλά “stress”. Το νευρικό σύστημα λειτουργεί σε υπερσυμπαθητικοτονία, και αυτό έχει επίπτωση σε έναν συνολικό αποσυντονισμό της αρμονικής λειτουργίας και των υπόλοιπων συστημάτων του οργανισμού, και των οργάνων.

Φοβάμαι μην χάσω αυτά που έχω.

Φοβάμαι τι θα συναντήσω, οπότε μένω εδώ που είμαι.

Το Μooladhara chakra μας καλεί να βιώσουμε την αρχέγονη εμπιστοσύνη στην Μητέρα Γη, στην πλάση, στην φύση, δηλαδή στην Ρίζα μας. Όταν είμαστε συνδεδεμένοι με τις ρίζες μας, μπορούμε να καρποφορίσουμε και να αναπτυχθούμε, ακριβώς όπως και τα φυτά. Τότε μπορούμε να νιώσουμε εμπιστοσύνη, την δύναμη της ύπαρξής μας δίχως ένταση, αγάπη, διάθεση για προσφορά δίχως να κάνουν συσσώρευση ενέργειας υλικών.

Στην παραδοσιακή συμβολογία ο λωτός που απεικονίζει το ριζικό κέντρο, έχει 4 πέταλα που συμβολίζουν τα τέσσερα σημεία στον ορίζοντα. Η πυξίδα μας. Όπως και το σταθερό σχήμα του τετραγώνου που βρίσκεται μέσα στον λωτό. Το πιο σταθερό γεωμετρικό σχήμα όπου είναι και το σύμβολο του Prittvi Tattwa (στοιχείου της Γης) για τον ίδιο λόγο. Μέσα στο τετράγωνο υπάρχει το κόκκινο ανεστραμμένο τρίγωνο, σύμβολο της κουνταλίνι Shakti. Πάνω από το τρίγωνο είναι το Μπίτζα μάντρα Λαμ όπου το εναρμονίζει και εξισορροπεί απαγγέλοντάς το. Ακριβώς κάτω από το τετράγωνο βρίσκεται ο ελέφαντας, ένα από τα πιο στιβαρά χερσαία ζώα. Οι επτά προβοσκίδες του συμβολίζουν τα 7 μεταλλικά άλατα που είναι απαραίτητα για την ζωή και τις σωματικές λειτουργίες, θέλοντας να μας πει να έχουμε ναι μεν τα «απαραίτητα» για την ζωή, αλλά δίχως να προσκολλούμαστε σε αυτά. H αίσθηση της όσφρησης είναι συνδεδεμένη με το πρώτο ενεργειακό κέντρο-«η αίσθηση της επιβίωσης» την λένε κάποιοι.

Τέλος, θα αναφέρουμε απλά την σπουδαιότητά του και την σύνδεσή του και με όλα τα υπόλοιπα Chakras αλλά και κυρίως με το Ajna, λέγοντας πως  στη βάση του εκφύονται και διατρέχουν την σπονδυλική στήλη τα τρία βασικά ενεργειακά κανάλια Nadis: Susumna, Ida, Pingala όπου παίζουν καθοριστική σημασία στην αφύπνιση της Κουνταλίνι, της ζωτικής μας ενέργειας.

Ανώτερη ευχή για έναν sadhak, πνευματικό αναζητητή:

η «αύξηση της συνειδητότητας, το αρμονικό ανέβασμα της Κουνταλίνι».

Ευχή σε όλους, με αρμονικά γειωμένα κάτω κέντρα.