Hanuman


Στην Ινδική μυθολογία,  ο Hanuman εμφανίζεται με τη μορφή πιθήκου και ήταν ημίθεος, γιος του Vayu του θεού των ανέμων και μίας πολύ όμορφης γυναίκας της Anjana. Ο ‘βασιλιάς των πιθήκων’, o  Hanuman ήταν ο απόλυτος συνδυασμός δύναμης και ηρωισμού και ταυτόχρονα αγάπης και απόλυτης αφοσίωσης στο θεό του Rama.

Ο μικρός Hanuman και το πρώτο μεγάλο άλμα

Σαν παιδί, ο Hanuman ήταν πολύ δυνατός και πολύ λιχούδης, με μία ιδιαίτερη προτίμηση στα φρούτα. Μία μέρα λοιπόν, ξύπνησε πολύ πεινασμένος και κοιτάζοντας τον ήλιο, τον πέρασε για ένα τεράστιο μάνγκο! Έτσι, έκανε ένα μεγάλο άλμα, το πρώτο από τα πολλά διάσημα του άλματα, προκειμένου να φτάσει κοντά του και να τον φάει. Οι θεοί, εντυπωσιασμένοι μεν από τη δύναμή του αλλά και φοβισμένοι ότι θα καεί, παρακάλεσαν τον θεό Indra να τον σταματήσει ρίχνοντάς του έναν κεραυνό. Όμως, από την μεγάλη δύναμη του κεραυνού ο Hanuman έσπασε το σαγόνι του και έπεσε με δύναμη πίσω στη γη. Βλέποντας τον ο Vayu τον πήρε και κλείστηκαν μαζί σε μία σπηλιά ώστε να τον προστατεύσει μέχρι να γίνει καλά. Όμως, όσο ο θεός των ανέμων μαζί με το γιο του ήταν στη σπηλιά, όλοι οι αέρηδες της γης σταμάτησαν! Στον κόσμο έπεσε συναγερμός και οι θεοί επισκέφτηκαν τον Vayu παρακαλώντας τον να βγει από τη σπηλιά με αντάλλαγμα αυτοί να δώσουν μεγάλες δυνάμεις στον γιο του. Κι έτσι κι έγινε. Και οι δυο μεριές κράτησαν τις υποσχέσεις τους και κάποιες από τις δυνάμεις που κέρδισε ο Hanuman ήταν να γίνει αθάνατος, να θεραπεύεται γρήγορα, να μπορεί να αλλάξει μεγέθη, μορφές κλπ.  Έτσι πήρε και το όνομα Hanuman (μέχρι τότε τον έλεγαν Anjaneya) που σημαίνει «σπασμένο σαγόνι».

Το μεγάλο άλμα για την Σρι Λάνκα

Το διασημότερο άλμα του Hanuman ξετυλίγεται στο μεγάλο έπος της Ramayana το οποίο εξιστορεί τις περιπέτειες του βασιλιά Rama (ενσάρκωση του θεού Vishnu)  για να βρει την γυναίκα του Sita την οποία είχε απαγάγει ο δαίμονας  Ramana. Ο Hanuman τότε ήταν ο αρχηγός του στρατού του Rama, δυνατός πολεμιστής και πολύ γνωστός για την μεγάλη αφοσίωση και πίστη στο βασιλιά του. Όταν έφτασαν νέα ότι ο Ramana έχει κρύψει την Sita στην Λάνκα, ο Hanuman προθυμοποιήθηκε να κάνει ένα μεγάλο άλμα από την N. Ινδία στη Λάνκα και να επιβεβαιώσει ότι η Sita είναι εκεί. Ήξερε ότι αγάπη και η πίστη του στο Rama θα του έσβηναν όποια αμφιβολία έβαζε στον εαυτό του για το αν θα φέρει εις πέρας αυτήν τη φαινομενικά ακατόρθωτη αποστολή. Έτσι, έγινε πολύ μεγάλος σε μέγεθoς, κατέβηκε νότια, προσευχήθηκε και πήδηξε απέναντι. Η φύση ολόκληρη επιστράτευσε τις δυνάμεις της για να τον βοηθήσει σε αυτό το άλμα. Τα δέντρα φύτρωσαν ψηλά και άρχισαν να βγάζουν τα λουλούδια τους για να τον μεταφέρουν, οι άνεμοι άρχισαν να φυσούν προς την κατεύθυνση της Σρι Λάνκας και η θάλασσα σήκωσε τα κύματα της για να τον βοηθάει όταν κουραζόταν…

Οι 3 δαίμονες

Αλλά όπως και σε όλα τα μεγάλα άλματα πίστης που κάνουμε στη ζωή, στη διαδρομή του Hanuman εμφανίστηκαν και 3 δαίμονες. Ο πρώτος εμφανίστηκε στη μορφή ενός βουνού το οποίο βγήκε μέσα από την θάλασσα και του είπε, ‘έλα να ξαποστάσεις λίγο πάνω μου και να ξεκουραστείς. Έχω ωραία φαγητά να σου δώσω και νέκταρ να σε ποτίσω’. Παρόλα αυτά, ο Hanuman συνέχισε. Ο δεύτερος δαίμονας εμφανίστηκε σε μορφή φιδιού και του είπε ‘είμαι ο βασιλιάς των φιδιών και πεινάω. Σε διατάζω να μπεις στο στόμα μου’. Κι έτσι ο Hanuman για να τον αποφύγει άρχισε να μεγαλώνει ώστε να μην χωράει στο στόμα του φιδιού. Αλλά όσο μεγάλωνε αυτός, τόσο μεγάλωνε και το άνοιγμα στο στόμα, ώσπου ξαφνικά, ο Hanuman έγινε πολύ μικρός και μπήκε και βγήκε γρήγορα από το στόμα του. ‘Κράτησα την υπόσχεσή μου και μπήκα στο στόμα σου. Τώρα άσε με να φύγω’ του είπε. Κι έτσι κι έγινε. Ο τρίτος δαίμονας εμφανίστηκε στο τέλος. Λίγο πριν φτάσει στην Σρι Λάνκα, ο Hanuman ένιωσε ξαφνικά κάτι να τον φρενάρει. Γύρισε και είδε μέσα στη θάλασσα ένα δαίμονα σε μορφή γυναίκας να τραβάει την σκιά του ώστε αυτός να μην μπορεί να κουνηθεί. Έτσι έγινε πάρα πολύ μικρός, βούτηξε στο σώμα του δαίμονα και να του έσκησε την καρδιά . Κι έτσι ο Hanuman φτάνει στη Λάνκα νικητής και όντως βρίσκει τη Sita.

Οι δαίμονες του «μεγάλου άλματος» του Hanuman μας εμπνέουν να αναρωτηθούμε για τα εξής.

  • Βουνό

Το βουνό εμφανίστηκε και πρόσφερε ένα γνώριμο καταφύγιο για ξεκούραση. Ποια είναι αυτά τα πράγματα στην ζωή μας με τα οποία επαναπαυόμαστε επειδή είναι εύκολα και βολικά, παρόλο που ξέρουμε ότι δεν μας πάνε κάπου, ή ακόμα, μας καθυστερούν από εκεί που θέλουμε να φτάσουμε?

  • Φίδι

Προκειμένου να ξεφύγει ο Hanuman από το φίδι θέλησε να αλλάξει μεγέθη. Πόσο ίσως άλλαζε η αντίληψή μας για πράγματα, προβλήματα, συνήθειες, σχέσεις, τον ίδιο μας τον εαυτό, αν κι εμείς αλλάζαμε προοπτική?

  • Σκιά

Ποιες είναι αυτές οι σκιές μέσα μας που μας μας κρατάνε κάτω? Πώς ακριβώς τις αντιμετωπίζουμε? Προσπαθούμε μάταια να τρέξουμε μακριά τους ή βουτάμε μέσα τους με θάρρος και τις νικάμε?

Η ομορφιά με αυτά τα κείμενα είναι οι αστείρευτοι διαχρονικοί συμβολισμοί σχετικά με τη ζωή και τον άνθρωπο. Ο Hanuman είναι ένα δυνατός πολεμιστής, συχνά αφελής για τις μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις που διαθέτει. Έτσι, στρέφεται με ολοκληρωτική παράδοση και αφοσίωση σε κάτι ανώτερο (τον θεό Rama) και μέσα από την πίστη του σε αυτό καταφέρνει να σβήσει κάθε αμφιβολία για τον ευατό του. Ο Hanuman, ένας αληθινός Bhakti Yogi, προσεύχεται συνέχεια στον Rama. Οτιδήποτε μπορεί να είναι αυτό για τον κάθε ένα από εμάς, ο Hanuman είναι εκεί για να μας θυμίζει ότι συχνά, η σύνδεση με κάτι ανώτερο μπορεί να μας δώσει την δύναμη να κάνουμε μεγάλα θαρραλέα άλματα πίστης.

Jai Hanuman!

Αναστασία Μπιλίρη

Neda Yoga Shala
Κανάρη 1, Νέο Ψυχικό
Αθήνα

Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra, Διαλογισμός, Kirtan, Ηχοθεραπείες, Εκπαιδεύσεις Yoga, Yoga Retreats