Ινδική Μυθολογία (Γυναικείες θεότητες)

Γυναίκα… πλάσμα γεμάτο χάρη και ομορφιά, ερωτισμό και αθωότητα, ζεστασιά και συμπονετικότητα. Πηγή έμπνευσης και εξέλιξης, ενσάρκωση της δημιουργικότητας, της θυσίας και της προσφοράς. Πολεμίστρια και μάνα, γεμάτη δύναμη, μυστήριο και αγάπη!

Η Ινδική μυθολογία είναι γεμάτη από ιστορίες με θεές οι οποίες έχουν ισάξιο ρόλο με αυτόν των αρσενικών θεοτήτων. Μάλιστα, λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά και η ενέργεια τους είναι αναγκαία για να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες των αρσενικών συντρόφων τους. Ο Brahma είναι που δημιουργεί τον κόσμο, αλλά χρειάζεται την δημιουργική ενέργεια της Saraswati για να το φέρει εις πέρας. Μέχρι να εμφανιστεί η θεά από την εκπνοή του σαν σύμβολο της γνώσης και της δημιουργικότητας, o Brahma εμφανίζεται απορημένος ως προς το πως θα φέρει τάξη στο χάος που επικρατεί στο σύμπαν. Ο Vishnu διατηρεί και προστατεύει τους κόσμος, ‘εμποτισμένος’ όμως από την ενέργεια της συντρόφου του Laksmi, της ενέργειας δηλαδή της αφθονίας και της θρέψης.  Ο Shiva, κάθεται για χιλιάδες χρόνια σε μία σπηλιά στο βουνό Kailash βυθισμένος στον διαλογισμό του αλλά άπραγος όσον αφορά τα εγκόσμια (κάτι που προκαλεί χάος), μέχρι οι θεοί να παρακαλέσουν την Θεά να ενσαρκωθεί σαν Sati και να τον ‘ ξυπνήσει’. Ο Shiva, είναι το Πνεύμα, η Ανώτατη Συνειδητότητα, ο σταθερός, άφθαρτος και αιώνιος παρατηρητής ο οποίος είναι άυλος, και έτσι δεν μπορεί να δημιουργήσει οτιδήποτε υλικό. Η γυναίκα του, συμβολίζει την δημιουργική ενέργεια (Shakti) πίσω από την Ανώτατη Συνειδητότητα. Με την ένωση τους, εκείνη είναι που δίνει την ενέργεια και την ζωή και επιτρέπει στο άυλο Πνεύμα να εκδηλωθεί και να δημιουργήσει κόσμους.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, όλες οι θηλυκές δυνάμεις που μας παρουσιάζει η μυθολογία κρύβουν δικά μας αρχετυπικά χαρακτηριστικά αναλλοίωτα στο χρόνο και το χώρο. H χάρη της Laksmi, η σοφία της Saraswati, η μαχητικότητα της Durga, η καταλυτική δύναμη για αλλαγή της Kali…. Όλες οι θεές, κατοικούν και μέσα μας και αν λοιπόν αντιμετωπιστούν ως σύμβολα, μπορούν να ξεδιπλώσουν, βαθιά κρυμμένες πτυχές μας. Μας θυμίζουν ότι όλες οι ποιότητες που εκπροσωπούν είναι εδώ (από την οργή μέχρι την διαύγεια, από το σκοτάδι μέχρι το φως….) και ακόμα κι αυτές που συχνά ενοχοποιούμε, είναι αναγκαίες και εν δυνάμει ιερές… Με μία τέτοια προσέγγιση, η έρευνα πάνω σε αυτές τις θεότητες μπορεί να γίνει άκρως μεταμορφωτική.