Krishna

Στην Ινδική μυθολογία, κάθε φορά που ο κόσμος αντιμετώπιζε μία μεγάλη απειλή, οι θεοί συχνά ζητούσαν την βοήθεια του Vishnu. Προκειμένου να επέμβει, αυτός με τη σειρά του έπαιρνε συχνά διάφορες ενσαρκώσεις (avatars), με τα περισσότερα κείμενα να μιλάνε για 10 εκ των οποίων οι 9 έχουν ήδη εμφανιστεί. Η 8η λοιπόν ενσάρκωση έγινε με την μορφή του Krishna, και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η πιο ανθρώπινη και χαρισματική.

Τα νεαρά χρόνια του Krishna
Ο Krishna ήταν γιος του Vasudeva, ενός μεγάλου αρχηγού Ινδικής φυλής  και της Devaki.  Όταν γεννήθηκε ο Krishna, ο πατέρας του τον φυγάδεψε σε ένα γειτονικό χωριό για να μεγαλώσει προστατευμένος σε μία κοινότητα αγελαδάρηδων, προκειμένου να τον σώσει από τον τύραννο θείο του Kansa, ο οποίος (ακούγοντας κάποτε μία προφητεία ότι κάποιος ανιψιός του θα τον σκότωνε), δολοφονούσε όλα τα βρέφη της αδελφής του Devaki. Έτσι, ο Krishna πέρασε τη νεαρή του ηλικία ήρεμα και απλά στα βοσκοτόπια, παίζοντας ανέμελα ξυπόλυτος με τους φίλους του. Αποδείχθηκε παιδί με εξαιρετικές ικανότητες. Από μωρό κατάφερνε να εξουδετερώνει όλους τους δαίμονες που έστελνε ο θείος του για να τον σκοτώσουν και πάντα έσωζε από προβλήματα το χωριό. Ταυτόχρονα, ήταν η επιτομή της χαράς, της ζωής και του παιχνιδιού και μαγνήτιζε όποιον ήταν κοντά του. Από μικρός, με τις μελωδίες από το φλάουτό του (με το οποίο απεικονίζεται συχνά) κρατούσε ολονύχτιους εκστατικούς χορούς και μέσα από αυτό καθοδηγούσε τους γύρω του σε υπερβατικές συνειδησιακές καταστάσεις.

Ήταν σύμβολο συντροφικότητας, δοτικότητας, συμπονετικότητας και αγάπης. Περιγράφεται συχνά σαν ο «ιδανικός εραστής» και περιτριγυριζόταν συνέχεια από γυναίκες (τις Gopis) οι οποίες κατέφθαναν μέσα από τα δάση όταν άκουγαν το φλάουτό του και χόρευαν και τραγουδούσαν πλάι του. Επειδή όλες ήθελαν να πιάσουν το χέρι του, ο Krishna, γεμάτος ειλικρινή αγάπη και τρυφερότητα, πολλαπλασίαζε τον εαυτό του για να μην τις στεναχωρήσει και όλες ένιωθαν πως έπιαναν το χέρι του αληθινού Krishna. Αγαπημένη του ήταν η Radha με την οποία μοιράζονταν μία πανέμορφη ιστορία αγάπης.

Krishna και Bhagavad Gita 
Η ζωή του Krishna περιγράφεται αρκετά στο μεγάλο έπος Mahabharata, και πολλά όμορφα διδάγματά του στο μέρος του έπους που λέγεται Bhagavad Gita το οποίο αφορά την στιγμή της μάχης μεταξύ 2 οικογενειών για την επικράτηση στο βασίλειο. Ο Krishna υπηρετούσε ως ηνίοχος του Arjuna, αρχηγού της μίας οικογένειας. Πριν τη μάχη, βλέποντας ο Arjuna τους συγγενείς του στο απέναντι στρατόπεδο, γεμίζει φόβο, αμφιβολία και δειλία. Στρέφεται λοιπόν στον σοφό του αρματηλάτη για βοήθεια και ο Krishna δίνει ανεκτίμητες συμβουλές για έναν πολεμιστή που χάνει το θάρρος του.

Εν μέσω πολλών άλλων ο Krishna μέσα από τις κουβέντες του στον Arjuna μας μεταφέρει την σημαντικότητα του να έχουμε δράση και η δράση αυτή να συνάδει με το Dharma, μία έννοια που εμφανίζεται συχνά στα φιλοσοφικά κείμενα. Το Dharma αφορά τους νόμους που διέπουν την λειτουργία και την δομή του κόσμου και της κοινωνίας καθώς και το προσωπικό μας καθήκον να υιοθετούμε μία συμπεριφορά που να εναρμονίζεται με αυτά. Ο Krishna συμβουλεύει να εξερευνήσουμε τον εαυτό μας ώστε να βρούμε το δικό μας ρόλο και σκοπό μέσα στην κοινωνία και να παλέψουμε για αυτόν θαρραλέα και με σιγουριά. Το Dharma είναι η επίγνωση που έχει κάποιος για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, με τον ίδιο τρόπο που ο Arjuna ήταν ksatriya (πολεμιστής) και έπρεπε να πολεμήσει.

Καλύτερο του καθενός το Dharma το δικό του έστω και χωρίς αξία, παρά το ξένο Dharma καλά εκπληρωμένο. B.G. 3.35


Και ποιο είναι το Dharma μας?

 Κανείς δεν μπορεί να σας πει ποιό είναι το Dharma σας. Είναι κάτι που πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας….. Για να καταλάβουμε τι είναι το Dharma μας, πρέπει να αποκτήσουμε επίγνωση του πού στεκόμαστε, τι παίρνουμε από τη ζωή και τι πρέπει να προσφέρουμε στη ζωή σε σχέση με την ολότητα της ύπαρξης. Αυτό περιλαμβάνει την αλληλεπίδρασή μας με άλλους ανθρώπους, την κοινωνία, το νου, τις πεποιθήσεις μας, τις εκφράσεις και ούτω καθεξής. Έτσι αρχίστε με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε και πρώτα γνωρίστε τον εαυτό σας. Η εντολή «Γνώθι σ’ αυτόν» είναι το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη του Dharma... Swami Niranjanananda Saraswati

Στις συμβουλές του ο Krishna δίνει έμφαση εκτός των άλλων και στη σημαντικότητα του να δρούμε με ανιδιοτέλεια και χωρίς εγωιστικά κίνητρα. Όχι να απομονωθούμε στις σπηλιές και να απαρνηθούμε τα εγκόσμια, αλλά αντίθετα να ζήσουμε στον κόσμο με απάρνηση εσωτερική. Όλα στη ζωή τότε γίνονται μία όμορφη τελετή,  μία υπηρεσία, μία προσφορά. Πώς θα ήταν η ζωή μας άραγε αν δρούσαμε όσο καλύτερα μπορούμε, χωρίς όμως κίνητρα προσωπικά? Τι θα έμενε άραγε αν αφήναμε όλες τις προσδοκίες μας στην άκρη; Πόσο ανοιχτοί θα ήμασταν σε ότι εμφανιζόταν μπροστά μας?

Την εργασία που πρέπει να γίνει, κάνε την πάντα χωρίς προσκόλληση. B.G. 3.19

Έχοντας εγκαταλείψει κάθε προσκόλληση στον καρπό των έργων, πάντα ικανοποιημένος, χωρίς καμία εξάρτηση, αυτός αληθινά, ακόμα και όταν με έργα ασχολείται τίποτε δεν κάνει… Ευχαριστημένος ότι του λαχαίνει… ακόμα κι αν εργάζεται δεν δεσμεύεται. B.G. 4.20

Ο Krishna μας καλεί να θυμηθούμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται πέρα από τον έλεγχο μας και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μένουμε εσωτερικά δυνατοί, σοφοί και σταθεροί ώστε να παίζουμε με αυτή τη αιώνια αλλαγή της Leela, να ερωτευόμαστε, να δουλεύουμε και να συμβάλουμε, να προσφέρουμε απλόχερα, να αναζητάμε, να χορεύουμε στους αγρούς και να παίζουμε το φλάουτό μας.

Η Γιόγκα του Krishna είναι ένας δρόμος αλληλεπίδρασης με τη ζωή, γεμάτος συμπόνια, αυτογνωσία, τρυφερότητα, ανιδιοτέλεια, παράδοση, καρδιά, μουσική, προσφορά και κυρίως αγάπη!